Nem a ruha teszi
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. július 09.

Nem a ruha teszi

Felmérés a Magyar Gárda feloszlatásáról

A Magyar Gárda ügye nagy figyelmet kapott az elmúlt napokban, és a szombati egyenruhás tüntetés alaposan megosztja a közvéleményt – többek között ez derül ki a július 7-én, 1000 fő telefonos megkérdezésével a Népszabadság számára készített országos felméréséből.

 
Valószínűleg a hétvégi budapesti tüntetés jelentős sajtóvisszhangjának, valamint az új kommunikációs technikák elterjedésének, például az amatőr videók internetes küldözgetésének is köszönheti a Magyar Gárda, hogy a közvélemény elég tájékozott az ügyeivel kapcsolatban. Pár nappal a bíróság döntése után a népesség túlnyomó része hallott róla, hogy feloszlatták a Jobbikhoz kötődő félkatonai szervezetet (82 százalék), illetve hogy a Gárda és az őrizetbe vett Budaházy mellett szerveztek tüntetést szombatra (75 százalék). A szervezet működésének hivatalosan véget vető jogerős döntéssel kapcsolatban ugyanakkor elég megosztott a közvélemény. Tíz emberből öten értenek egyet a bíróság ítéletével, de körülbelül négyen elutasítják (1. ábra). A legkevésbé egyébként a Jobbiknak is jelentős számú szavazót adó fiatal felnőttek valamint a Fidesz-szavazók fogadják el az ítélőtábla döntését (41 és 38 százalék).
 
A sajtóban megjelent hírek szerint június vége óta szerveződő tüntetést a rendőrség nem engedélyezte, és erről a szombati eseményekről tájékozottak szinte mindegyike (tízből kilenc ember) értesült. A bírósági ítélethez hasonlóan a rendőrség lépése is erősen polarizálta a véleményeket. A teljes népességben tízből öten helyeselték a BRFK döntését, míg négyen nem értettek vele egyet; és ebben a kérdésben is a 30 éven aluliak voltak a legkritikusabbak a hatóságok döntésével.
 
A rendőrség szombaton feloszlatta az engedély nélkül megtartott tüntetést, ám a rendőri beavatkozásról jelentősen megoszlanak a vélemények. A népesség nagyjából fele-fele arányban (41 és 43 százalék) volt elégedett vele, illetve kritizálta (2. ábra). A rendőri fellépéssel elégedetlenek egyébként nagyrészt túl keménynek találták, főleg a fiatalok (a 30-as korosztály) és a budapestiek vélekedtek így: közülük minden második mondta túl erőszakosnak a rendőri oszlatást.
 
A legfiatalabb korosztályban általában pozitívabb megítélést kapott a Magyar Gárda és a velük szimpatizálók tüntetése, ugyanakkor ez a korosztály bizonyult (a nyugdíjasokkal együtt) a legtájékozatlanabbnak is az eseményekkel kapcsolatban. Azt például, hogy Vona Gábort, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnökét őrizetbe vették a tüntetésen, az esemény után három nappal a népesség kétharmada tudta, a legkevesebben a 30 éven aluliak közül (kevesebb mint hattizednyien). Vona részvétele mégis a fiatalok körében hozta a legtöbbet a párt konyhájára: míg a teljes népességben a túlnyomó többség véleménye nem változott és csak 8 százaléké javult (ám 14 százaléknak romlott) a Jobbikkal kapcsolatban, addig a huszonévesek és a 30-asok esetében másfélszer-kétszer többen mondták, hogy szimpatikusabb számukra a Jobbik, mint korábban.
 
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője szerint a Fidesz politikusainak is részt kellett volna venni a szombati tüntetésen, ám a közvélemény ezzel nem ért egyet (3. ábra). A megkérdezettek kétharmada helyesli, hogy a fideszes politikusok nem mentek el tüntetni a Gárda és Budaházy mellett, bár a párt saját szavazói közül valamivel többen (minden negyedik Fidesz-szavazó) örültek volna, ha vezetői kimennek az Erzsébet térre, mint a teljes népességből (minden ötödik megkérdezett). A legtöbben egyébként a legfiatalabbak közül (minden harmadik) hiányolták a fideszes vezetőket a tüntetésről.
 
A politikai elemzők közül sokan úgy vélik, a kiábrándult MSZP-szavazók juttatták be a Jobbik három képviselőjét az Európai Parlamentbe, a Magyar Gárda ügye viszont a Fidesz szavazótáborának egységére jelenthet veszélyt. A szombati események után Vona Gábor felszólította a Fideszt és Orbán Viktort, hogy reagáljon a szombaton történtekre, míg a közélet számos szereplője egyértelmű elhatárolódást sürgetett. A közvélemény, és főleg a Fidesz szavazói igen megosztottak a kérdésben. A megkérdezettek fele tartja fontosnak, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elhatárolódjon a Jobbiktól, minden harmadik ember viszont nem tartja ezt szükségesnek. A fideszesek fele-fele arányban képviselik a kétféle véleményt.
Ábrák