SurPRISE – Megfigyelés, magánszféra és biztonság
www.median.hu 
2019. június 20. 
A MEDIÁN
Hírek, újdonságok
Politika
Gazdaság
Média
Társadalom

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2013. október 22.

SurPRISE – Megfigyelés, magánszféra és biztonság

Ma már nem kellenek három per hármas ügynökök ahhoz, hogy megfigyeljenek minket. Részben mi magunk vásároljuk meg pénzért azokat a technikai eszközöket, amelyek segítségével tudtunk és beleegyezésünk nélkül adatokat gyűjthetnek rólunk illetve lehallgathatóvá, megfigyelhetővé válunk. A nagyvárosokban lépten-nyomon térfigyelő kamerákba ütközünk, és legtöbbször nem is tudatosul bennünk, hogy valaki a kamera mögött minket néz.

                                         
Az egyre szélesedő és folyamatosan fejlődő technikai megoldásokkal végzett megfigyelés biztonságunkat szolgálja. Kérdés, milyen eszközök és módszerek azok, amelyeket elfogadunk, és melyek azok, amelyekről azt gondoljuk, hogy ez azért már túlzás. Ezt a dilemmát vizsgálja az az európai uniós nemzetközi kutatás, amelyben a résztvevő kilenc ország között, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közreműködésével Magyarország is részt vesz egyetlen országként képviselve a kelet- és közép-európai régiót.
 
Magyarországon több mint 200 állampolgár osztotta meg a véleményét a témában egynapos budapesti állampolgári konzultáció keretében. A kilenc országban 2014 első felében megrendezésre kerülő konzultációkon összegyűjtött véleményeket a kutatási konzorcium az Európai Bizottságnak juttatja el, hogy az Unió biztonságpolitikai döntései során az állampolgárok szempontjai is érvényesülhessenek.
 
A részvételhez semmilyen előzetes tudásra nem volt szükség. A találkozó célja éppen az volt, hogy a hétköznapi emberek is elmondhassák véleményüket a magyar és az európai politikusoknak. Az új biztonsági technológiákról szóló filmeken keresztül, szavazással és a többi résztvevővel folytatott beszélgetésekkel a résztvevők új tudásra tehettek szert és kialakíthatták véleményüket ezekről az eszközökről. A nap végén a résztvevőknek arra is lehetőségük volt, hogy javaslatokat tegyenek a magyar és az európai politikusoknak.
  
Információs magazin a találkozó témáiról letölthető itt.
 
Információk az állampolgári találkozóról: itt. 
 
A kutatás részletesebb leírása: Veszélyben a magánélet és a biztonság
 
A kutatás nemzetközi honlapja: surprise-project.eu
 
A kutatásról kiadott sajtóközlemény: itt.