Kicsitmondás?
www.median.hu 
2019. július 16. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. március 05.

Kicsitmondás?

A HVG és a Medián választásireform-javaslata
 

Magyarországon évek óta folyik a vita a választási rendszer átalakításáról. Bár a parlamenti képviselők számának csökkentésével minden politikai erő egyetért, eddig nem alakult ki a változások bevezetéséhez szükséges konszenzus. Ez nem lehet meglepő, hiszen az egyes pártok ideológiája és érdeke különböző változtatási irányokat feltételez. A HVG és a Medián megfogalmazta a maga szakmai javaslatát, azt remélve, hogy ezzel hozzájárulhat a szükséges konszenzus kialakításához.

Véleményünk szerint Magyarországon csak egy mérsékelt választási reformra van szükség és lehetőség. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy csak széles konszenzus megléte esetén szabad radikális változásokba belefogni. Ezek hiányában inkább a választási rendszerek időről időre történő kisebb módosítása lehet a sikeres reform útja. A választási szabályok stabilitása segíti a választókat abban, hogy a rendszert kiismerve jobban ki tudják fejezni az akaratukat a választások során. De a radikális változás nagy kockázatot jelent a pártok számára is, ezért leginkább egy olyan reformnak van esélye az elfogadásra, amelyik fenntartja a pártok közötti status quo-t, egyiket sem érinti kedvezően vagy kedvezőtlenül. A parlamenti létszám drasztikus csökkentésére sem érdemes törekedni, hiszen nem valószínű, hogy a képviselők kétharmada ezt megszavazná és nem is lenne megvalósítható a rendszer radikális átalakítása nélkül.

A fenti alapelveknek megfelelően a jelenlegi kétfordulós, kétszavazatos vegyes rendszer megtartása mellett a következő változásokat javasoljuk.
  1. A budapesti egyéni választókerületek számát csökkentsék le a jelenlegi 32-ről 28-ra, a Pest megyeikét növeljék 16-ról 18-ra, továbbá a környező kerületek megnövelésével szüntessék meg a három legkisebb lélekszámú vidéki választókerületet (Veszprém megye 6-os, Tolna megye 4-es, Jász-Nagykun-Szolnok megye 2-es). Bár ez a változtatás csak a választókerületek egyharmadát érintené, mégis jelentősen javulna a választókerületek közötti területi arányosság és 176-ról 171-re csökkenne az egyénileg megválasztott képviselők száma. Viszont nem lennének sokkal nagyobbak a választókerületek, így nem gyengülne az egyéni képviselők és a választópolgárok közötti kapcsolat.
  2. A listás mandátumok kiosztása a jelenleginél sokkal inkább igazodjon a leadott szavazatarányokhoz. Ezt legegyszerűbben úgy lehetne elérni, ha nem megyénként, hanem országosan osztanák ki a listás helyeket a pártok között. A listás szavazatokhoz – a jelenlegi rendszernek megfelelően – hozzá lehetne adni a nem győztes egyéni jelöltekre leadott úgynevezett töredékszavazatokat, és ez alapján kiosztani a mandátumokat a pártok között. A jelenlegi összesen 210 listás mandátum helyett 148 listás mandátumra lenne szükség ahhoz, hogy a listás ág a jelenleginek megfelelő módon kompenzálja az egyéni ág aránytalanságait.

Ebben a rendszerben tehát 386-ről 319-re csökkenne a képviselői helyek száma, miközben nem változna érdemben sem a pártok mandátumaránya, sem rendszernek a választók által érzékelt elemei. A HVG és a Medián eljuttatja javaslatát a szakmai szervezetekhez és a pártok frakcióvezetőihez.