Márciusra tovább nőtt a Fidesz-MPSZ előnye
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. március 07.

Márciusra tovább nőtt a Fidesz-MPSZ előnye

Politikai közhangulat - 2005. március

A változatlanul pesszimista közhangulatban elbizonytalanodott az MSZP szavazótábora, így növekedett a Fidesz-MPSZ előnye - derül ki a Medián március elején végzett kutatásából, amely a miniszterelnök népszerűségvesztését is kimutatja.

Az előző hónapban pesszimista fordulat következett be a közvéleményben, ám ez nem befolyásolta érdemben a pártok támogatottságát. A közhangulat márciusban sem lett sokkal kedvezőbb - továbbra is több mint kétszer annyian mondják azt, hogy az országban "általában véve rossz irányban mennek a dolgok", mint ahányan jó irányt érzékelnek (1. ábra) - az általános pesszimizmus viszont a jelek szerint mostanra kikezdte az MSZP szimpatizánsainak elkötelezettségét. A teljes népességben három százalékkal csökkent a vezető kormánypárt támogatottsága, így most épp annyian szavaznának a pártra, mint a miniszterelnök-csere előtt (2. ábra). A szavazatvesztés ráadásul együtt járt a megmaradt szavazótábor részvételi szándékának a csökkenésével is, és ennek következtében a szintén zsugorodó, de elszántabb szavazótábort maga mögött tudó Fidesz-MPSZ a választani tudó "biztos" szavazók körében csaknem húsz százalékkal vezet az MSZP előtt (1. táblázat). Ahogy szűk fél évvel ezelőtt Gyurcsány Ferenc növekvő népszerűsége húzta maga után az MSZP támogatottságát, úgy a mostani visszaesés is egyszerre következett be a miniszterelnök népszerűségvesztésével. Februárban a borúlátóvá vált közhangulatban szinte minden vezető politikus népszerűsége visszaesett, főleg a kormánypártiaké. Márciusra a legtöbbjük népszerűségi indexe valamelyest újból növekedett, Gyurcsány megítélése azonban tovább romlott, olyannyira, hogy miniszterelnökké választása óta most mondták a legkevesebben, hogy "szívesen látnák fontos politikai szerepben" (2. táblázat). Négy százalékkal csökkent azoknak az aránya is, akik Orbán Viktorral szemben Gyurcsányt látják alkalmasabbnak a kormányfői posztra (3.ábra). A kormányoldal helyzetén némileg javít, hogy az SZDSZ támogatottsága újra meghaladta a bejutási küszöböt: az előző hónapok 4 százalékával szemben most a választani tudó "biztos" szavazók 6 százaléka szavazna a pártra.
 
A felmérést 2005. március 4-e és 7-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázat

2. táblázatDiagramok