A közvélemény Gyurcsány Ferenc távozási szándékáról
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. március 22.

A közvélemény Gyurcsány Ferenc távozási szándékáról

Egy nappal a bejelentés után gyakorlatilag minden magyar választó (95 százalék) hallott arról, hogy Gyurcsány Ferenc bejelentette, hajlandó lemondani a miniszterelnökségről.
 

A népszerűsége mélypontján lévő kormányfő távozási szándékát a relatív többség (49 százalék) örömmel fogadta, ami sokak szerint megnyitotta a lehetőséget a változások előtt (1. ábra). Ennek a változásnak a véghezvitelét csaknem minden második választó az előrehozott választással megválasztott új parlamenttől várná, de közel ennyien vannak azok is, akik szerint nincs szükség a parlament feloszlatására (2. ábra). A jelenlegi parlamenti erőviszonyokkal számoló forgatókönyvek közül egyértelműen egy párton kívüli szakértő által vezetett új kormány megválasztása a leginkább támogatott. Ez abból is látszik, hogy amikor a Medián arról kérdezte az embereket, hogy a jelenlegi helyzetben kit látnának szívesen a kormány élén, akkor a legtöbben valamelyik gazdasági szakember nevét említették vagy egyszerűen csak azt mondták, hogy szakértő legyen az illető és ne politikus (3. ábra). A sajtóban megjelent lehetséges kormányfő-jelöltek közül is inkább a gazdasághoz közelebb és a politikától messzebb lévőket tartanák alkalmasnak az emberek. A felsorolt személyek közül – a felidézésüket elősegítendő a nevük mellett a korábbi vagy jelenlegi pozíciójuk is szerepelt a kérdőívben – Bokros Lajos a legismertebb és egyben a leginkább megosztó jelölt: róla mondták a legtöbben azt is, hogy nagyon alkalmas lenne és azt is, hogy egyáltalán nem lenne az. Összességében az 1995-ös gazdasági stabilizációban szintén fontos szerepet játszó Surányi György, egykori jegybankelnök kapta a legjobb „osztályzatot”, bár őt is csak a közepesnél valamivel kevésbé tartja közvélemény alkalmasnak a kormány vezetésére – igaz, a felsoroltak közül az MSZP és a Fidesz szavazótáborában is ő a „nyerő”.
 
A felmérést a Népszabadság megbízásából 2009. március 22-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/- 3–6 százalék.
Ábrák