Vihar után, vihar előtt?
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. augusztus 31.

Vihar után, vihar előtt?

Megosztott a közvélemény abban a kérdésben, hogy megelőzhetőek voltak-e az augusztus 20-ai viharban bekövetkezett balesetek, az ügy átpolitizálását viszont a többség nem helyesli – derül ki abból a 2006. augusztus 23-án és 24-én készült 1000 fős, telefonos felmérésből, amit a HVG számára készített a Medián.

Négy nappal a bekövetkezte után a tragédiába torkolló augusztus 20-ai tűzijáték témája foglalkoztatta leginkább a közvéleményt: alig akadt olyan megkérdezett, aki ne hallott volna az esetről és a nagy többség ezt említette az elmúlt hetek legfontosabb hazai eseményeként. Főleg persze azok, akik jelen voltak - a teljes 18 éven felüli népesség egytizede, a budapestieknek pedig a szűk egyharmada. Az eset jól példázza, hogy a nehezen megítélhető politikai vitákban a személyes érintettség leginkább a vélemények súlyát befolyásolja, az állásfoglalás iránya azonban elsősorban a pártszimpátia függvénye. Az összes megkérdezett szerény többsége (52 százalék) szerint „ha minden szerv jól végzi a munkáját, akkor meg lehetett volna előzni a tragédiát”, a személyesen vagy családtagjai, közvetlen ismerősei révén érintettek között a kormánypártiaknál ez az arány csak 37 százalék, az ellenzékieknél viszont 59.

Összességében elég bizonytalan a közvélemény abban, hogy ki és hogyan előzhette volna meg a súlyos következményeket. A tűzijáték utolsó pillanatban történő lemondásával például 46 százalék szerint elkerülhető lett volna a baj, ám 48 százalék szerint ez csak a pánikot növelte volna. A megkérdezettek bő négytizede nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy elsősorban kit terhel felelősség a történek miatt, a legtöbben pedig a tűzijátékot szervező céget és a katasztrófavédelmi igazgatóságot hibáztatják. A politikusok felelősségét viszonylag kevesen tartják egyértelműnek, és a lakosság közel háromnegyede szerint „egy olyan természeti katasztrófából, amelyben emberek vesztették életüket, nem helyes politikai ügyet csinálni”. Az ellenzéki szavazók persze kevésbé gondolják így, de az ő körükben is ez a többségi vélemény (lásd az ábrát). Még nagyobb, 70 százalékos többségük szerint nem „a tragédia politikai felelőseit kell tovább keresni”, hanem „azzal kellene foglalkozni, hogy a jövőben hogyan lehetne jobban betartatni a katasztrófák megelőzésére hozott szabályokat”.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. tablazat.060831Grafikon