Egy év az EU-ban
www.median.hu 
2019. július 16. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. április 30.

Egy év az EU-ban

Az Európai Unióban eltöltött csaknem egy év alatt alig változott valamit a tagság támogatottsága a magyar közvéleményben: a Medián felmérései szerint a lakosság egyharmada továbbra is teljes mértékben, 80 százaléka pedig nagyobb részt támogatja azt, hogy Magyarország az EU tagja.

Kisebb mértékű változás leginkább abban következett be, hogy az elmúlt közel egy év során nőtt valamelyest a különböző társadalmi-demográfiai csoportok véleménye közötti különbség. Továbbra is minden vizsgált társadalmi csoportban jókora többségben vannak a tagság támogatói, ám ez a többség tavaly májushoz képest csökkent valamelyest a falvakban élők, az idősebbek, az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők és a mezőgazdaságból élők körében. Ezt a visszaesést azoknak a társadalmi csoportoknak a növekvő támogatása kompenzálta, amelyekről valóban inkább feltételezhető, hogy hosszabb távon a tagság nyertesei lehetnek: leginkább a fiatalok és a vezető beosztásúak körében növekedett a tagsággal egyetértők aránya. A pártpreferenciákkal összefüggésben nem történt érdemi változás: a kormánypárti szavazók - főleg az SZDSZ hívei - továbbra is valamivel inkább támogatják az integrációt, mint az ellenzékiek, de a tagsággal egyetértők aránya változatlanul a hazai politikai "mezőnnyel" is többnyire elégedetlen "bizonytalan" szavazók körében a legalacsonyabb.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázatDiagramok