Foci EB után
www.median.hu 
2019. július 16. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. július 28.

Foci EB után

Az EB után a szurkolók 42 százaléka a győztes spanyol válogatottat nevezte meg kedvenceként, több mint kétszer annyian támogatták őket, mint döntőbeli ellenfelüket, a németeket.

 
A különféle versenyek iránti érdeklődés természetesen összefügg az aktualitásukkal. Az ebben a tekintetben többé-kevésbé semlegesnek mondható áprilisi időponban (két hónappal az foci EB és négy hónappal az olimpia előtt) az EB-t csupán ötöd annyi (24 százalék) válaszadó említette, mint az olimpiát (74 százalék), amikor a legjelentősebb sporteseményeket sorolták fel. Egyébként az utóbbit összességében az emberek 93, az előbbit 56 százaléka tartja számon a fontos sportesemények között (1. ábra).
 
Az aktualitás jelentőségét mutatja, hogy az olimpia „békeidőbeli” dominanciája ellenére két héttel az EB után csaknem annyian (46 százalék) neveztek meg számukra kedves csapatot a kontinenstornán, mint amennyien legalább közepesen érdeklődnek az olimpia iránt (50 százalék). Azok aránya, akiknek volt kedvence, valamelyest nagyobb lett az EB-végére (46 százalék), mint amennyien az elejére visszatekintve emlékeztek így (43 százalék). Ez utóbbiak többsége a sorozat végéig is szurkolhatott: 69 százaléknak olyan csapat volt a legkedvesebb, amely az elődöntőbe jutott. Ugyanezt a négy válogatottat az EB elejére visszatekintve egyébként csupán 47 százalék nevezte meg kedvenceként (2. ábra). Menet közben a legtöbb hívet a spanyolok szerezték, és a tényleges növekmény ennél minden bizonnyal nagyobb, mert a torna elejére visszatekintve magukat spanyol-szurkolóknak nevezők jelentős részének eltorzítja az emlékeit a sikeres befejezés (a jelenség ismerős a politika világából is: a választások után a tényleges eredménynél többen mondják, hogy a győztes pártra szavaztak). A spanyolok mellett csupán a másik három elődöntős csapat tábora gyarapodott, a legtöbb szurkolót pedig a portugálok, a hollandok és az olaszok veszítették. Az említett emlékezet-torzulástól eltekintve a szurkolók többsége nem változtatott: 64 százaléknak az EB után is ugyanaz a válogatott volt a kedvence, amelyet az elejére visszaemlékezve is említett.
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2008. július 11-e és 14-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
 
Kapcsolódó cikkek:
Ábrák