Kapaszkodik az MSZP
www.median.hu 
2019. július 16. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2005. december 06.

Kapaszkodik az MSZP

Politikai közhangulat - 2005. december

Decemberben folytatódott az elmúlt fél év alapvető tendenciája, az MSZP támogatottságának lassú növekedése – derül ki a Medián december 2-a és 6-a között készült országos reprezentatív felméréséből.

Május óta a nagyobbik kormánypárt szavazóinak aránya a teljes népességben 8 százalékkal nőtt, míg a Fideszé inkább hullámzott, és december elején mind a teljes népességben, mind a választani tudó „biztos” szavazók körében 3 százalék a Fidesz előnye az MSZP előtt. A választási végkifejlet szempontjából fontos lehet a kisebbik kormánypárt szereplése is: az SZDSZ jelenleg a teljes népességben 4, a választani tudó „biztos” szavazók körében 5 százalékon áll. A többi kisebb párt támogatottsága jócskán elmarad az 5 százalékos parlamenti küszöbtől.
 
Az MSZP támogatottságának növekedése mellett különösen figyelemreméltó változás, hogy míg az elmúlt két évben végig egyértelmű többségben voltak azok, akik szerint a Fidesz lenne a győztese egy „most vasárnapi” választásnak, addig mára kiegyenlítetté vált a két nagy párt győzelmi esélyének a megítélése és az MSZP támogatói immár ugyanolyan arányban bíznak pártjuk győzelmében, mint a Fideszéi.
 
A politikusok megítélésében kevés érdemi változás történt, továbbra is a köztársasági elnök a legnépszerűbb politikus, Orbán Viktort az emberek 49, Gyurcsány Ferencet a 47 százaléka látná szívesen „fontos politikai szerepben”. Ennél is szorosabb – mindössze néhány tizedszázalék - a különbség, ha az emberek arra válaszolnak, hogy a két rivális közül ki az alkalmasabb a miniszterelnöki posztra.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

1. táblázatDiagramok