Zéró tolerancia?
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlan



KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2008. július 14.

Zéró tolerancia?

A rendpárti közvélemény jelentős része akár a melegek jogait is korlátozná, hogy elkerülhetőek legyenek a hétvégihez hasonló csetepaték – derül ki július eleji felmérésünkből.

 
A közvélemény leginkább a melegtüntetés ellen tiltakozó radikális csoportokat tartja felelősnek a múlt hétvégi atrocitásokért, de a kérdezettek többsége felelősnek tartja magukat a felvonulókat is (1. ábra). Egy másik kérdésre válaszolván pedig a kétharmaduk egyetértett azzal, hogy „a melegeknek nem kellett volna felvonulniuk, mert ezzel provokálták az ellentüntetőket” (2. ábra). A homoszexualitás megítélésével kapcsolatos korábbi Medián-felmérések azt mutatták, hogy a közvélemény többsége nem támogatta a melegek látványos emancipációját – például a házasodáshoz vagy az örökbefogadáshoz való jog megadását – de egyébként elutasította a melegekkel szembeni fellépést is. Úgy tűnik, hogy az elfogadásért folytatott látványos akciók eddig visszafelé sültek el: Szetey Gábor „coming out”-ját és a tavalyi melegfelvonulást követően a korábbi 29-ről 34 százalékra, az idei „balhé” után pedig 42 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint a „homoszexuálisok életét korlátozni, szabályozni kell állami, jogi eszközökkel” (3. ábra).
 
Az intolerancia erősödése mögött alighanem a társadalom rend iránti igénye húzódik meg – függetlenül attól, hogy ki mit gondol arról, hogy azt a kisebbségi csoportok vagy éppen az ellenük fellépő radikálisok veszélyeztetik-e. A kérdezettek 72 százaléka úgy érzi, hogy az elmúlt időszakban erősödött a szélsőséges nézetek megjelenése Magyarországon és 83 százalékuk támogatná, hogy a jogszabályok a jelenleginél szigorúbb fellépést engedélyezzenek a szélsőséges csoportok ellen. Ami a múlt heti esetet illeti, a többség szerint a rendőrség jól (43 százalék) vagy nagyon jól (9 százalék) látta el a feladatát, ám a gyülekezéseket, tüntetéseket szabályozó jogszabályoknak szerepük volt abban, hogy az atrocitásokat mégsem sikerült megakadályozni. Ugyanakkor a közvélemény szerint a rendőrség és az igazságszolgáltatás mellett a politikusoknak is fel kell lépniük a szélsőségek ellen. A többség támogatja a miniszterelnök ezirányú kezdeményezését - még az ellenzéki szavazók relatív többsége is (4. ábra).
 
A felmérést a Népszabadság megbízásából 2008. július 8-án és 9-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság lakóhely, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-4 százalék.
 
Kapcsolódó cikk:




Ábrák