Vélemények a romagyilkosságokról - a gyanúsítottak őrizetbe vétele előtt
www.median.hu 
2019. július 16. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. augusztus 26.

Vélemények a romagyilkosságokról -
a gyanúsítottak őrizetbe vétele előtt

A többség a rasszizmusban látja a kislétai gyilkosság indítékát, ám a legtöbben nem bíztak abban, hogy a rendőrség elkapja a tetteseket – derül ki abból a kutatásból, amelyet még a gyanúsítottak őrizetbe vétele előtt készítettünk országos reprezentatív mintán.

 
 
Csaknem mindenki hallott arról, hogy ismeretlen tettesek egy kislétai cigányasszonyt meggyilkoltak és a kislányát súlyosan megsebesítették, mint ahogyan arról is, hogy korábban máshol is hasonló módon gyilkoltak meg romákat. A romagyilkosságok iránti figyelmet jelzi az is, hogy a kislétai esetet a megkérdezettek több mint fele (53 százalék) sorolta az elmúlt hetek legfontosabb közéleti eseményei közé, sőt, 12 százalék ezt tartotta a legfontosabbnak.
 
A kislétai gyilkosságról a kérdezettek kétharmada úgy véli, azt ugyanazok követhették el, mint a korábbi, hasonló bűncselekményeket, és 64 százalék szerint az elkövetők a cigányok iránti gyűlöletből gyilkoltak. Személyes okot, például adósságot vagy féltékenységet a válaszadók 22 százaléka (ezen belül a Jobbik-szavazók 39 százaléka) gyanított (1. ábra). Az önmagukat cigánynak valló válaszadók körében viszont valamivel még egységesebb a kép: 72 százalékuk lát kapcsolatot a kislétai és a korábbi bűncselekmények között, és 77 százalékuk a rasszizmust tartja a támadások indítékának.
 
Ugyanakkor – a gyanúsítottak őrizetbe vétele előtt nagyjából két héttel – csaknem minden második válaszadó úgy érezte, a rendőrség nem fogja elkapni a tetteseket (igaz, a kormánypárt szavazóinak többsége bízott a nyomozás eredményességében). Az azonban sokat elárul, hogy még a rendőrségben egyébként erősen megbízó válaszadók körében is alig voltak többségben azok, akik hittek a nyomozók sikerében (2. ábra). Ennek ellenére a lakosság több mint kilenctizede fontosnak (sőt, 54 százalék nagyon fontosnak) tartotta azt, hogy a rendőrség elfogja a tetteseket – és bár átlagosan a Jobbik szavazói tulajdonítottak a legkisebb jelentőséget ennek, még a körükben is erős többségben voltak azok, akik ezt fontosnak tartották. A nyomravezetőknek felajánlott 100 millió forintos jutalmat ugyanakkor a többség (63 százalék) túlzottnak találta, csak az önmagukat cigánynak valló válaszadók körében voltak (55 százalékos) többségben azok, akik helyeselték a nyomravezetői díj nagyságát (3. ábra).
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2009. augusztus 7-e és 11-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák