Rendetlenség a rendőrségnél
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. május 24.

Rendetlenség a rendőrségnél

Felmérés a rendőrségi botrányokról

A rendőrség iránti társadalmi bizalom sokat csökkent az elmúlt hetekben, így a vezetők távozásával egyetért ugyan a közvélemény, a helyzet javulását azonban nem annyira a személycseréktől, inkább a belső ellenőrzés javításától várják – derül ki gyorsfelmérésünkből, amely a hét elején készült.

 
A Kádár-rendszer idején, illetve a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakban még népszerűtlen rendőrség a harmadik köztársaság idején jelentős társadalmi bizalmat tudott kivívni magának, sőt az elmúlt években egy másik fegyveres testülettel, a hadsereggel szemben is jelentős előnyre tett szert. Ez a bizalom azonban a tavaly őszi zavargások során elolvadt: a Medián adatai szerint a szeptemberi-októberi események után különböző politikai-társadalmi intézmények közül egyedül a rendőrség iránti bizalom ingott meg jelentős mértékben. A szervezet megtépázott renoméját az év eleji bizakodástól, illetve a márciusi ünnepségek időszakától eltekintve, amikor nem ismétlődtek meg a sokak által lehetségesnek tartott, az őszihez hasonló erőszakos cselekmények, nem is sikerült helyreállítani. Sőt az elmúlt hetekben a népesség kétharmadának romlott a véleménye a rend őreiről (1. ábra).
 
Ennek az lehet az egyik oka, hogy az egymás után napvilágra került rendőri visszaélések, túlkapások jelentős sajtónyilvánosságot kaptak, a felmérésben megkérdezettek gyakorlatilag mindannyian hallottak valamilyen botrányról. A visszaélések közül a legtöbben (87 százalék) a Múzeum körúton igazoltatott, majd állítólag megerőszakolt lány esetét említették „fejből”, de ugyancsak sokan mondták annak a helyszínelő rendőrnek az ügyét, akik a Széna téren a banki túszejtés után pénzt vágott zsebre (67 százalék). Tízből hárman tudtak arról, hogy a móri ügyben az egyik új gyanúsított egy volt rendőr, illetve arról, hogy a miskolci autópálya-rendőrök korrupciós ügybe keveredtek.
 
A rendőri vezetők, valamint a szakminiszter hétvégi leváltásáról majdnem mindenki, a megkérdezettek 94 százaléka értesült. Közülük négyből hárman úgy vélték, hogy ez a lépés szükséges volt (2. ábra), és ugyanennyien mondták azt is, hogy helyesen járt el a miniszterelnök.
 
A leváltással kapcsolatban – a vezércserékről értesültek körében – a relatív többség (a válaszadók fele) nem túl derülátó: úgy véli, a rendőrség működése szempontjából semmilyen következménye sem lesz Ugyanakkor a változásra számítók többsége javulást jósolt: tízből hárman azt mondták, a vezetők cseréje javítani fog a szervezet működésén (3. ábra). A visszaélésekről a legtöbben (tízből hatan) úgy vélték, hogy belső ellenőrzéssel szoríthatók vissza, de a megkérdezettek abszolút többsége hatékonynak tartaná azt is, ha köteleznék a rendőröket: minden intézkedésnél mutassák be az igazolványukat annak, akivel szemben fellépnek (4. ábra).
 
A felmérést 2007. május 21-én és 22-én készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Ábrák