Rendszerváltó felmérés
www.median.hu 
2019. július 22. 

A MEDIÁN


Bemutatkozás
Szolgáltatásaink
Alkalmazott módszerek
Ajánlatkérő űrlap
Kapcsolat
Nemzetközi kapcsolat

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 

Rendszerváltó felmérés

A Medián 20 éves gyökerei

Húsz évvel ezelőtt, a rendszerváltás első látványos aktusa Nagy Imre és társainak újratemetése volt. Történelmi léptékkel mérve sokkal kisebb horderejű, ám számunkra nagyon fontos, és az újratemetéssel összefüggő esemény volt a Medián alapitóinak első önálló (intézményi kereteket még nélkülöző) kutatása, amely egyben a születő új politikai rendszer első független politikai felmérése.
 

A felmérés az akkor épp tíz éves HVG segítségével készült el, és eredményei a lapban láttak napvilágot, vezető írásként, a Fókusz rovatban. Igaz, hogy a lapszám 1989. június 17-ei dátummal jelent meg, de gyakorlatilag két nappal korábban, az újrametési szertartás és tömegtüntetés előestéjén került utcára. 
 
Egy hónappal később megjelent a későbbi Medián-alapítók második közvélemény-kutatása, amely már a Nagy Imre-temetés hatását, a ravatal előtt elhangzott beszédek fogadatását és az MSZMP-ben végbemenő erjedés megítélését is  vizsgálta.
 
A Medián tényleges megalakulására csak két hónappal később került sor. Az újratemetés előtt és után készült felmérések idején a résztvevők egy része még az állami Magyar Közvélemény-kutató Intézet alkalmazásában állt, szeptember végére többségük már az első magánkézben lévő közvéleménykutató, a Medián munkatársa volt. A nyári kutatásokat létrehozó munkaközösség tagjai közül Erdősi Sándor utóbb nem vett részt az új cég megalapításában, Vásárhelyi Mária alapító tag volt, de később visszatért az akadémiai intézeti világba, Timár János több mint 10 éve az ORTT tagja, Beck László és Hann Endre ma is a Medián vezetői. A 20 éves évfordulón kegyelettel emlékezünk Lázár Guy kollégánkra, aki 1994-ig a Medián munkatársa, majd 1996-ban bekövetkezett haláláig az MTA–ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa volt.
 
 
Címlapfotó: Bánkuti András, HVG