A kormányváltók többsége Bajnaira voksolna
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2013. május 08.

A kormányváltók többsége Bajnaira voksolna

Az elmúlt hónapokban a Medián havi felméréseiben rendszeresen helyett kapott a kérdés, hogy a potenciális miniszterelnökjelöltek közül a szavazók kit tartanának a legalkalmasabbnak (lásd: Kihívók). Az arányok hónapról-hónapra nagyon hasonlóak: Orbán Viktort körülbelül 30 százalék választja, míg a baloldali jelölteket együtt (nem teljesen korrekt módon beleszámítva Gyurcsány Ferencet is, aki többször közölte, hogy nem kiván indulni) nagyjából ugyanennyien. A két sokat emlegetett kihívó közül Bajnai Gordon rendszerint 6-7 százalékponttal megelőzi Mesterházy Attilát (1. ábra).

A kormányváltást óhajtó (most ápilisban 54 százaléknyi) közönség számára elsősorban nyilván a két utóbbi politikus jelent vonzerőt Ez abból is kiderül, hogy a standard politikusnépszerűségi kérdésre válaszolván Bajnait ebben a körben 49 százalék, Mesterházyt 40 százalék látná szívesen „fontos politikai szerepben”. Természetesen meglehetősen nagy az átfedés: a „kormányváltók” egyharmada (32 százalék) mindkét politikust kedveli, igaz, 15 százalékuk csak Bajnait, 6 százalékuk pedig csak Mesterházyt választja.
 
A Medián áprilisi felmérésében azt is megnéztük, milyen eredményt hoz, ha a két versengő pártvezetőt közvetlenül egymással szembeállítva tesszük a közvélemény mérlegére. Azt kérdeztük: „Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb arra, hogy az ellenzék vezetője legyen a következő választásokon, Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila?” Ebben a helyzetben egyértelmű Bajnai Gordon előnye, kivéve az MSZP-szavazók körében, ahol Mesterházy kétszeres többséget kap (2. ábra).
 
Bizonyos fokig módszertani kérdés is, hogy egy évvel a választások előtt melyik megfogalmazás célozza meg pontosabban az alkalmasság kérdését. Lehet kérdezni az ellenzék vezetőjének szerepére, általános rokonszenvre, arra, hogy „szívesen látná-e fontos politikai szerepben”, vagy – mint az elmúlt hónapokban a Medián tette – közvetlenül a miniszterelnöki alkalmasságra. Az összehasonlíthatóság kedvéért most áprilisban ez utóbbi dimenzióban is összehasonlítást kértünk a válaszadóktól, és kiderült, hogy gyakorlatilag ugyanazt kaptuk, mint amikor az ellenzék vezetőjéről szólt a kérdés: 43 százalék Bajnai Gordont, 24 százalék Mesterházy Attilát választotta.
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2013. április 19-e és 23-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.
Ábrák