Leiratkozók
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2012. szeptember 26.

Leiratkozók

A társadalom döntő többsége határozottan ellenzi az előzetes választási regisztráció tervezetét, és az eljárás nemcsak a választási részvételt, de az eredményeket is komolyan befolyásolhatja – derül ki a HVG megbízásából készült Medián-felmérésből.

Lesújtó a lakosság véleménye az előzetes választási regisztráció várható bevezetésével kapcsolatban. A választópolgárok döntő részének, ötből négy embernek az a véleménye, hogy a kormányzati kommunikációval szemben a választóknak az utolsó pillanatig joguk kell  legyen arra, hogy a részvételükről döntsenek, és mindössze 14 százalék tartja helyesnek azt az elgondolást, hogy csak azok szavazhassanak, akik korábban már alaposan megfontolták a szándékukat. És bár a kormány által tervezett megoldás a hivatalos kommunikáció szerint „erősítené a demokráciát”, az emberek csupán 17 százaléka osztja ezt a véleményt – 75 százalék ezzel szemben úgy érzi, hogy a regisztráció ezen módja sérti a demokratikus elveket.
 
Az előzetes regisztrációs kötelezettség bevezetésének nagyon súlyos következményei lehetnek a választási részvételre, így a választások egészére nézve. A megkérdezetteknek ugyanis mindössze a 40 százaléka mondta azt, hogy ha a közeljövőben rendeznének választásokat, feliratkozna a névjegyzékbe, vagyis a választópolgárok hattizede elveszítené a választási részvétel jogát. Ráadásul az új játékszabályok súlyosan torzíthatják is a versenyt, ugyanis – vélhetően az eljárással szembeni ellenérzések vagy bizalmatlanság miatt – az ellenzéki pártok támogatói a fideszes szavazóknál lényegesen kisebb arányban lennének hajlandóak feliratkozni a névjegyzékbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy ha pontosan azok mennének szavazni, akik most előzetesen regisztrálnának és van is választott pártjuk, akkor a Fidesz ismét a szavazatok több mint felét (52 százalékát) besöpörhetné.
 
Bár a regisztrációra hajlandó polgárok aránya pontosan megegyezik azokéval, akik azt mondták, hogy egy közeljövőben tartandó választáson „biztosan” elmennének szavazni, a két csoport csak részben azonos: a részvételüket biztosnak gondolóknak mindössze 63 százaléka lenne hajlandó ehhez előzetesen feliratkozni a listára. A regisztrációtól ódzkodó, de egyébként elkötelezett szavazók közel hattizede valamely ellenzéki párt támogatója, további egynegyede jelenleg egyik párthoz sem kötődik – az ő távolmaradásuk tehát jelentősen befolyásolhatja a választás eredményét.
 
Mindent egybevetve az emberek elsöprő többsége, 78 százaléka nem ért egyet az előzetes regisztráció bevezetésével. Jól mutatja a feliratkozás népszerűtlenségét, hogy a kormány nemhogy a magyar választóközönséget, de még a saját szavazótáborát sem tudta az érveivel meggyőzni: bár az előzetes regisztrációt – nem meglepő módon – a fideszesek támogatják a legnagyobb arányban, még körükben is abszolút többségben vannak az azt elutasítók.
 
A választók tehát jellemzően az utolsó pillanatig fenntartanák maguknak a jogot, hogy eldöntsék, szavaznak-e. Ez magyarázhatja azt is, hogy a regisztráltak számára esetlegesen kötelezővé tett szavazás ötletét az emberek döntő többsége (81 százalék), de még a feliratkozásukat tervezők kétharmada is elvetné.
 
 
A felmérést 2012. szeptember 14-e és 18-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák