Újévi fogadalmak negyedéves elszámolása
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. április 17.

Újévi fogadalmak negyedéves elszámolása

Az emberek egy részének az új év jó alkalom arra, hogy elhatározzák: a következő esztendőben bizonyos értelemben maguk is megújulnak. A fogadalmak fele azonban megvalósítatlan marad.

 
A január első hétvégéjén felkeresett válaszadóink közül 16 százalék számolt be arról, hogy tett újévi fogadalmat. A legtöbb elhatározás valamilyen káros szenvedéllyel kapcsolatos: leszokás dohányzásról, alkoholról, kávéról, túl sok evésről. Emellett vannak személyiségformáló vagy lelki fogadalmak, és néhány egészen speciális vágy is: udvar rendberakása, meccsre járás, böjtölés (1. táblázat).
 
Az elhatározás közel egyforma mértékben szeli át a különböző társadalmi csoportokat: nagyon hasonló arányban tettek fogadalmat férfiak és nők, városiak és vidéken élők, fizikai dolgozók és értelmiségiek. Egyetlen tényezőben mutatkozik különbség: az életkorban. A 40 éven aluliak átlagon felüli, a 60 évesnél idősebbek pedig átlagon aluli mértékben fogadkoztak újévkor (1. ábra). Azt csak találgatni lehet, hogy ennek oka inkább az, hogy az idősebbekben kevésbé él a vágy a „megjavulásra”, mert mindazzal megbékéltek, amit korábban nem korrigáltak vagy inkább az, hogy már sok teljesítetlen újévi fogadalmat megéltek. Úgy tűnik ugyanis, hogy a fogadalmak hozzávetőleg fele megvalósítatlan marad. Amikor ugyanis április elején kérdeztük válaszadóinkat újévkor maguknak tett ígéretükről és annak beváltásáról, 49 százalékuk bevallotta, hogy kudarccal végződött az elhatározás. Ebben az esetben azonban nem működött a mindent megszépítő emlékezet: a tömeges kudarc ellenére szinte ugyanannyian (15 százalék) vallották be áprilisban, hogy megpróbáltak „megjavulni”, mint ahányan egy héttel az elhatározás után tették ezt.
 
A felmérést két Medián-Omnibusz keretében 2007. január 5-e és 9-e, valamint 2007. március 30-a és április 2-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló, egyenként 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
 
1. táblázat
Újévi fogadalmak (A fogadalmat tevők százalékában)
 
 
leszokik a dohányzásról
25
egészségesebben él
16
lefogy
13
leszokik az ivásról, kevesebbet iszik
6
spórolás
5
családra, barátra figyel
5
családot alapít
5
új életet kezd
4
komolyabb lesz
4
levizsgázik, lediplomázik
3
sportol
3
mindent elér, amit akar
2
házasodik
2
kávét nem iszik
2
házat, lakást vesz
1
böjtöl
1
rendberakja az udvart
1
meccsre megy
1
(többet) dolgozik
1
jobban él
1
nem káromkodik
1
egyéb
3
Ábra