A többség elfogadja a vagyonadót
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. június 12.

A többség elfogadja a vagyonadót

A közvélemény nagyobb része elfogadhatónak tartja a tervezett vagyonadó bevezetését, annál is inkább, mivel csupán minden huszadik háztartásban gondolják, hogy nekik is fizetniük kellene – derül ki a Népszabadság megbízásából készített Medián felmérésből.

 
 
Az eredetileg ingatlanadónak indult, majd vagyonadóvá átalakított tervről csaknem mindenki (96 százalék) hallott, és az emberek 59 százaléka alapjában támogatja is, hogy a 30 millió forintnál drágább ingatlanok és más nagy értékű vagyontárgyak után külön adót keljen fizetni (1. ábra). Ez nem lehet meglepő annak ismeretében, hogy csupán minden huszadik válaszadó valószínűsíti, hogy bevezetése esetén a vagyonadót neki is fizetnie kell majd. Sőt, bizonyos feltételek teljesülése esetén az ellenzők egy része is elfogadná az új adót – a legtöbben akkor, ha az abból befolyó pénzt a személyi jövedelemadó csökkentésére fordítanák (2. ábra). Ha ez valóban így lenne, akkor a változással a magas jövedelműek nem feltétlenül járnának rosszul – talán ezért is lehet, hogy bár azok fele, akik úgy érzik, az adót nekik is fizetniük kellene, a felső jövedelmi negyedben lévők közül kerül ki, mégis a különböző jövedelmi helyzetűek azonos arányban támogatják az új adót. A magasabb ingatlanárak miatt a fővárosban és környékén élőket szintén az átlagnál nagyobb arányban érintheti a vagyonadó – a magukat érintettnek érzők közel fele Budapesten vagy Pest-megyében lakik – ők viszont valóban kevésbé támogatják a bevezetését. Ám ahogy az sokszor lenni szokott, a pártszimpátia nagyobb hatással van a véleményekre, mint az egyéni érintettség: az új adónem bevezetését következetesen ellenzőket ugyanis nagyobb arányban találjuk a Fidesz-támogatók között, mint azok körében, akik úgy valószínűsítik, hogy az új adót nekik is fizetniük kell majd. Az MSZP-szavazók 80 százaléka viszont fenntartások nélkül támogatja a javaslatot, igaz, a Fidesz-szavazók közel fele is így van ezzel.
 
A felmérést 2009. május 22-e és 27-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák