Több-biztosítós rendszer: még mindig többségben a reform hívei
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. június 29.

Több-biztosítós rendszer:
még mindig többségben a reform hívei

 

A többség továbbra is támogatná a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetését – igaz, a legtöbben azzal a feltétellel, hogy maradjon meg az állami egészségpénztár is. A több-biztosítós rendszer támogatottsága azonban az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent.

 
A Medián által júniusban megkérdezettek több mint fele támogatná a több-biztosítós egészségügyi rendszer bevezetését, arányuk azonban az elmúlt négy hónapban összességében 67-ről 54 százalékra  esett vissza. A legtöbben (47 százalék) a „vegyes” egészségbiztosítási rendszert tartják a legjobbnak, de ez az arány az elmúlt hónapokban fokozatosan csökkent: a február végén készített kutatásban (lásd: Lenyelik?) még 55 százalék, és áprilisban (lásd: Jobb a több?) is ehhez hasonló, 54 százalék volt. A tisztán piaci alapokon működő egészségbiztosítási rendszer támogatottsága már februárról áprilisra felére csökkent, és azóta lényegében stagnál. Február óta 31-ről 40 százalékra nőtt viszont azok aránya, akik inkább megtartanák a jelenlegi egységes állami egészségbiztosítási rendszert (1. ábra).
 
A „meghátrálás” részben annak köszönhető, hogy a téma politikai felértékelődésével párhuzamosan az ellenzék szavazói fokozatosan felsorakoztak a Fidesz véleménye mögött, és február óta egyre nagyobb arányban támogatnák a jelenlegi rendszer fenntartását. Így – bár tavasszal még mindkét oldalon többségben voltak a vegyes modell támogatói – mostanra az ellenzéki szavazóknak szinte ugyanakkora része támogatná a vegyes megoldást, mint a jelenlegi rendszer fenntartását. Április óta már a kormánypárti szavazók körében is érezhetően nőtt a status quo-t támogatók aránya, de a legnagyobb elbizonytalanodás a pártpreferenciával nem rendelkezők körében történt: két hónap alatt 14 százalékponttal csökkent a vegyes modellt, és 9 százalékponttal nőtt a jelenlegi rendszer fenntartását támogatók aránya (2. ábra).
 
Eközben fokozatosan emelkedik (április óta 34-ről 42 százalékra nőtt) azok aránya, akik állításuk szerint többé-kevésbé, vagy teljes mértékben tisztában vannak a jelenlegi és a több-biztosítós rendszer közötti különbséggel. Ez azért fontos, mert körükben az átlagosnál lényegesen nagyobb a több-biztosítós rendszer (ezen belül is a „vegyes” modell) támogatottsága. Azonban még jelenleg is minden második megkérdezett ‑ bár hallott a több-biztosítós rendszerről ‑ bevallása szerint nem igazán, vagy egyáltalán nem érti a különbséget (3-4. ábra).
 
A legutóbbi felmérést 2007. június 8-a és 13-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1000 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék. A korábbi felmérések hasonló módszerrel készültek.
Ábrák