Öreg szemek
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2011. július 22.

Öreg szemek

A közvélemény a korkedvezményes nyugdíjak rendszerének átalakításáról

A többség elfogadja, hogy a korhatár alatti nyugdíjak rendszere változtatásra szorul, ám a szigorítás lehetőségének alkotmányba foglalása erősen megosztotta a közvéleményt - derül ki abból a reprezentatív felmérésből, amelyet a HVG megbízásából készített a Medián 1200 fő megkérdezésével.

A lakosság döntő többsége (91 százalék) értesült a korhatár alatti nyugdíjak rendszerének a közelmúltban lehetővé tett átalakításáról, ezt szinte ugyanannyian ellenzik, mint ahányan üdvözlik (49, illetve 48 százalék). A kormányoldal még a saját szavazótáborát sem tudta egyöntetűen a döntése mögé állítani (a szavazóik 30 százaléka nem ért egyet a változtatással), miközben más pártok szavazóinak csaknem a kétharmada, és nem mellesleg a jelenlegi nyugdíjasok 54 százaléka is ellenzi az új szabályozást. A véleményeket 100 fokú skálára kivetítve mindez közepes, 48 pontos elfogadottságot jelent, de ezen belül még a leginkább támogató csoportban, a Fidesz szavazótáborában sem mérhető erős támogatás (62 pont).
 
Részleteiben vizsgálva valamivel komolyabbnak látszik a módosításokkal szembeni ellenérzés. Ennek egyik jele, hogy a válaszadók több mint fele (56 százalék) szerint semmi nem indokolhatja, hogy az emberektől megvonják a már megszerzett jogosultságukat ‑ még a Fidesz-szavazók jelentős része (37 százaléka) is ezt vallja. Azt, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben akár a korhatárt még el nem ért nyugdíjasokat is visszatereljék a munkaerőpiacra, a megkérdezettek 36 százaléka tartja fontos szempontnak, de az így gondolkodók egyedül a kormánypárti szavazótáboron belül vannak (58 százalékos) többségben.
 
A szigorítást övező szakszervezeti tiltakozás kapcsán a válaszadók közel fele (47 százalék) úgy gondolja, hogy a kormánynak figyelembe kellene vennie az érdekképviseletek véleményét, és jelentősen finomítani kellene elképzelésein. A megkérdezetteknek csupán 13 százaléka (a fideszes szavazók közül is csak minden ötödik) vélekedik úgy, hogy a szakszervezeteknek kellene elfogadniuk a kormány álláspontját, és abbahagyniuk a tiltakozást.
 
A válaszadók mindössze 18 százaléka tartaná helyesnek, ha már a jelenlegi szolgálati (fegyveres és rendvédelmi) nyugdíjasok juttatásait is csökkentenék vagy megvonnák. Azt, hogy a korhatár alatti nyugdíj szabályain változtatni kell, a lakosság döntő többsége elfogadja, mindössze 16 százalék hagyná érintetlenül a rendszert. Ám a legtöbben csak azoknál tartanák elfogadhatónak a szigorítást, akiknek még sok évük van hátra a nyugdíjig (33 százalék), vagy akik csak a döntést követően kezdenek dolgozni (28 százalék).
 
A felmérést 2011. június 9-e és 14-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák