Szoros verseny az első helyért - a döntés a második fordulóra marad
www.median.hu 
2019. május 27. 

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
1998. május 10.

Szoros verseny az első helyért - a döntés a második fordulóra marad

Medián-előrejelzés a választások kimeneteléről

Kellemes időjárás, derűs válaszadók - ez volt a Népszava megbízásából pénteken este és szombaton egész nap készített országos Medián-felmérés leginkább egyértelmű tapasztalata.

A négy évvel ezelõtti feszült hangulathoz képest sokat változott a helyzet: a közvélemény-kutatás mára mindenképp elfogadott formája lett a társadalmi kommunikációnak. A választópolgárok együttműködési készségét az is jelzi, hogy a Medián kérdező-biztosai az átlagos felmérésekben megszokottnál kisebb mértékű elzárkózással találkoztak, 3468 kapcsolatfelvételből mindössze 13 százalék volt a visszautasítás aránya, így szombat késő estére összesen 3004 kérdőívet sikerült elkészíteni. Az utolsó napokban a szavazási kedv is megugrott: a megkérdezettek 69 százaléka azt állította, hogy biztosan részt vesz a választáson. Ha figyelembe vesszük, hogy az ilyesfajta "ígéretek" nem mindig teljesen megbízhatóak, és a felmérések általában néhány százalékponttal túlbecslik a szavazók tényleges arányát, még akkor is reálisnak tûnik a körülbelül kétharmados részvételt előrejelző prognózis.
 
Az első forduló listás végeredményének becslése nehezebb, mint négy évvel ezelőtt. A választás elõőti napokra a szavazópolgárok nagy része számára világossá vált, hogy a versengés két főszereplõje az MSZP és a Fidesz-MPP. Úgy tűnik, a két vezető erő "elszívta" a kisebb pártok potenciális szavazótáborának jelentős részét. A kampány hajrája a Fidesz-MPP-nek sikerült jobban, bár a listás szavazatok többségét valószínűleg még így is a Magyar Szocialista Párt viszi el. A Fidesz-Magyar Polgári Párt 2 százalékpontnyi lemaradása azonban mindenképpen nagyon szoros végeredményre utal. A szoros versenyben a Fidesz-MPP-t elsősorban a fiatal szavazók "hozták fel", míg az MSZP sokat köszönhet az idős generációnak (lásd a 2. ábrát).
 
Az utolsó hetekben eldőlt a harmadik helyért vívott verseny is: a Független Kisgazdapártot a Szabad Demokraták Szövetsége már semmiképpen sem szoríthatja le a dobogóról. Az előrejelzés szerint a felsorolt négy párton kívül más politikai erõknek aligha lesz módjuk frakciót alakítani, bár - a közvélemény-kutatásban mért 4.3 százalékos eredményét, és az ilyen adatok statisztikai hibahatárát is figyelembe véve - erre még a Magyar Demokrata Fórumnak látszott a viszonylag legnagyobb esélye.
 
A második forduló eredménye valószínűleg megfordítja az élen kialakult sorrendet. Az egyéni jelöltek esélyeit vizsgálva ugyanis a fiataldemokraták jobb poziciókat tudhatnak magukénak, mint a szocialisták. A Fidesz-MPP jelöltjei nagy valószínűséggel be tudják gyűjteni az ellenzéki szavazók voksainak többségét, míg a szocialisták még egy esetleges SZDSZ-támogatással sem nyernek annyit, amennyi elég lenne a győzelemhez (lásd táblázatunkat a mandátumok várható megoszlásáról).
 
A Fidesz-MPP azonban aligha tudja megszerezni az abszolút többséget. Sokan látnák szívesen az új kormányban a Fidesz-MPP-t (lásd a 3. ábrát), de egy részük nem tud számára koalíciós partnert "javasolni", vagyis egypárti Fidesz-kormányt szeretne. A többi Fidesz-szimpatizánst viszont jelentősen megosztja az, hogy ki lenne a kívánatos koalíciós partner: 28 százalék nevezte meg a Kisgazdapártot, 26 százalék az SZDSZ-t, 20 százalék a szövetséges MDF-et, és még a fő ellenfél MSZP-vel is elfogadhatónak tűnik a közös kormányzás 18 százalékuk számára.
KAPCSOLÓDÓ TÁBLÁZATOK

A május 24-e utáni új országgyűlés összetételének becsléseDiagramok