Osztogatnak vagy fosztogatnak?
www.median.hu 
2019. június 17. 

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. november 23.

Osztogatnak vagy fosztogatnak?

A Medián közleménye – 2006. november 23. 21:30

 
 
 
A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a mai napon, 2006. november 23-án a honlapján megjelentetett egy elemzést az egészségügyi reformmal kapcsolatos közvéleményről.
 
Ennek első bekezdése így szól:
„Évek óta az egészségügy volt a sereghajtó, amikor a Medián a különböző szakpolitikai területekkel való lakossági elégedettséget vizsgálta. Első látásra nehéz megmagyarázni, hogy az augusztusi 30 pontról miért ugrott mára 43 pontra az egészségügyi rendszerrel való elégedettség mérőszáma, miközben a többi terület megítélése érdemben nem változott. Részben a reformokkal szembeni „dacreakció” állhat a jelenség hátterében. Korábban a leginkább éppen azok tartották veszélyesnek a változásokat, akik a legrosszabb véleménnyel voltak az ágazat működéséről, a félelmük azonban erősebb lehetett az elégedetlenségüknél és a reform beindulásával meggyőzték magukat arról, hogy nem is olyan rossz a jelenlegi helyzet.”
 
Délután 15:55-kor a Medián eljuttatta a cikkről szóló értesítést és a cikk elérhetőségét a sajtónak, beleértve az MTI belpolitikai szerkesztőségét.
 
Az MTI este 18:05-kor legfrissebb hírei között az alábbi címmel jelentetett meg egy anyagot:
Medián: nőtt az egészségügyi rendszerrel szembeni elégedetlenség
 
A közlemény első bekezdése így emeli ki a „lényeget”:
„Az egészségügyi rendszerrel való elégedetlenség mérőszáma az augusztusi 30 pontról novemberre 43 pontra emelkedett - derül ki a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet felméréséből.”
Az MTI hírét 21:00 óráig átvette öt internetes portál: a www.hirado.hu ("Medián: nőtt az egészségüggyel szembeni elégedetlenség"), a Hírtv ("Növekvő elégedetlenség - Medián-felmérés az egészségügyről"), a ma.hu, a Hirszerző  ("Az egészségügyi rendszerrel való elégedettség mérőszáma az augusztusi 30 pontról novemberre 43 pontra emelkedett") és a Klubrádió ("Medián: egyre többen elégedetlenek az egészségüggyel").
Három olyan portál volt, amely közvetlenül a median.hu honlapot használta forrásként, és így elég jól adta vissza az elemzés lényegét: 16:35-kor a FigyelőNet ("Félünk az egészségügyi reformtól"), 17:34-kor az uno.hu  ("Egészségügyi átalakítások: a többség reformpárti – Medián"), majd 18:17 kor a Magyar Nemzet, amely némileg tendenciózus címadása ("Az emberek leszavazták a kormány egészségügyi reformját") ellenére viszonylag pontosan tudósított a közvélemény-kutatásról.
 
A Medián kutatási jelentésében hangsúlyozta: „Az ellátással való elégedetlenség és a változásoktól való félelem miatt meglehetősen ellentmondásos az egészségügyi reform lakossági megítélése.”
 
Ennyire „ellentmondásos” eredményre azonban legrosszabb álmainkban sem gondoltunk volna.
 
Reméljük, az érintettek módot találnak arra, hogy a félrevezető híradásokat korrigálják.
 
 
Hann Endre
ügyvezető igazgató