Általában támogatják, konkrétan ellenzik
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. május 06.

Általában támogatják, konkrétan ellenzik

Általában véve inkább támogatják, konkrétan inkább ellenzik: röviden így foglalhatnánk össze a közvélemény reakcióját a Bajnai-csomag tervezett intézkedéseivel kapcsolatban – derül ki az egy héttel a bejelentés után a Népszabadság megbízásából készített Medián-felmérésből.

  
A Bajnai-kormány kiadáscsökkentő és adórendezési tervei között vannak ugyan népszerűnek mondható elemek, de a nagyobbik részük nem nyerte el a választók többségének tetszését. Természetesen az állami vezetők fizetéscsökkentését szinte mindenki támogatja, mint ahogy a legtöbben egyetértenek az szja és a tb-járulék mérséklésével is (1. ábra). A takarékossági intézkedések közül a többség csak az utazási kedvezmények átalakításával ért egyet, míg a közszférában dolgozók 13. havi fizetésének az elvételét nagyjából annyian támogatják, mint ahányan ellenzik. A többi intézkedést azonban a nagy többség nem tartja elfogadhatónak, a legtöbben az energiaár-támogatások megvonását és a nyugdíjkorhatár 2012-től tervezett emelését utasítják el. Ahogy az várható, elsősorban a pártszimpátiák határozzák meg, hogy ki mennyire ért egyet az egyes javasolt intézkedésekkel ‑ a Fidesz-szavazók szinte minden javaslatot elutasítanak, míg az MSZP-sek a csomag többségét támogatják. De ezen túl a jól felfogott egyéni érdek is számít, hiszen például a 13. havi nyugdíjak, illetve bérek megvonását leginkább a közvetlenül érintettek ellenzik, míg a fizetések adó- és járulékterheinek csökkentését az aktív keresők támogatják a leginkább. Összességében csaknem minden második kérdezett mondta azt, hogy a tervezett intézkedéscsomag nagyon rossz hatással lesz a saját háztartása életszínvonalára, és további bő egynegyedük számol még kedvezőtlen hatásokkal (2. ábra). Megoszlanak azonban a vélemények arról, hogy a csomag milyen hatással lesz általában véve az ország gazdaságára, a költségvetésre és a forint árfolyamára. Bár ezeken a kérdésekben is többségben vannak azok, akik inkább negatív hatásokkal számolnak, ha azonban élére állítjuk a kérdést, valamivel többen vannak, akik szerint szükség van ezekre az intézkedésekre, mint akik szerint nem. Az MSZP támogatói között persze elsöprő többségben vannak a csomag szükségességét hangoztatók, de a Fidesz-szavazók bő egynegyede is ezen a véleményen van (3. ábra). De még ha elfogadják is ezeknek az intézkedéseknek a szükségességét, a többség szerint ezeket az előrehozott választás után megalakult új kormánynak kellene meghoznia: az egy héttel korábban végzett Medián-felméréshez hasonlóan a választók mintegy kétharmada továbbra is az előrehozott választások pártján áll (4. ábra).
 
A felmérést 2009. április 24-a és 28-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően +/-2–6 százalék.
 
Kapcsolódó cikk:
Ábrák