Borítékolva?
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Egészpályás feltámadás

A másfél éves távlatban mélypontnak számító áprilisi 31 százalék után a Fidesznek sikerült valamelyest javítani: a Medián június közepén készült felmérése szerint a kormánypárt ismét a teljes szavazókorú népesség 34 százalékának voksaira számíthat.
 

Hol az igazság?

A magyarok nagy többségének sok minden bántja az igazságérzetét. Az elmúlt héten készült gyorsfelmérésben három társadalompolitikai problémára kérdeztünk rá, és mindháromban nagyon sokan foglaltak el kritikus álláspontot.
 


A kormányváltók többségének tetszik Botka üzenete

Egyetemes visszaesés

A helyzet változatlanKERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2013. december 18.

Borítékolva?

Pártok és politikusok népszerűsége 2013 decemberében

Néhány hónappal az országgyűlési választások előtt már-már behozhatatlannak tűnik a Fidesz előnye, annál is inkább, mivel a kormánypárt az előző havi megingást követően ismét növelni tudta szavazótáborát (1.-2. ábra).

Sőt, nemcsak a kormánypárt támogatottsága, de az újbóli választási győzelmébe vetett hit is nagymértékben erősödött 2013-ban: már januárban is a Fideszt tartotta a legtöbb válaszadó (35 százalék) a jövő tavaszi választások esélyesének, ám az újraválasztást valószínűsítők aránya mostanra 58 százalékra nőtt (3.ábra). Azon túl, hogy a fideszesek szinte mindegyike (98 százaléka) a kormánypárt győzelmét jósolja, a többi párt szavazóinak 27 százaléka is ezzel számol.
 
A Fidesz idén bekövetkezett erősödése (az év elején a választók 27 százalékát tudhatta maga mögött, jelenleg viszont 37 százaléknyian támogatják) azért is jelentős, mert eközben a többi párt népszerűsége lényegében stagnál. Az MSZP támogatottsága 13-14 százalékon, a Jobbiké 9-10 százalékon, az Együtt 2014 - PM szövetségé 5 százalék körül, az LMP-é pedig nagyjából 2 százalékon stabilizálódott. Arányaiban nagymértékű erősödést idén egyedül a DK ért el, a konkrét számokat tekintve azonban ez csak azt jelenti, hogy az év elején 2 százalékosra tehető szavazótábora mostanra a teljes szavazókorú népességben 4 százalékosra nőtt.
 
A választások közeledtével számottevően javult a választói aktivitás: az év elején mért 43 százalékhoz képest jelenleg minden második választópolgár biztosnak gondolja, hogy egy „közeljövőben” rendezendő választáson elmenne szavazni, miközben a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya a januári 37 százalékról 28 százalékra csökkent.
 
A Medián felmérései a korábbi választási ciklusok során is rendszerint kimutatták a választások közeledtével a lakossági közhangulat javulását. Ez a jelenség most is megfigyelhető: az év elején mért 22 százalékról mostanra 36 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok (4.ábra).
 
A felmérést 2013. december 6-a és 10-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.
 
 
 
 
 
Ábrák