Javuló gazdasági közhangulat
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2009. december 10.

Javuló gazdasági közhangulat

November elejére számottevően javult a lakosság gazdasági közhangulata, a mutató megközelítette a gazdasági válság tavaly őszi kirobbanását megelőző szintet.

 
November elejére számottevően javult a lakosság gazdasági közhangulata, a mutató megközelítette a gazdasági válság tavaly őszi kirobbanását megelőző szintet. Az emelkedés tulajdonképpen már a márciusi mélypont után megindult, így – két kisebb visszaesést leszámítva – immár nyolc hónapja javuló tendenciáról beszélhetünk. Március óta, és ezen belül októberről novemberre is különösen a jövőre vonatkozó várakozások javultak, bár a jelenlegi helyzet megítélésében is enyhült a lakosság véleménye. Ugyanakkor a válaszadók továbbra is kimondottan negatívan látják a gazdaság helyzetét és kilátásait: negyedük úgy vélte, hogy az ország gazdasági helyzete sokat fog romlani, és a háztartásuk anyagi helyzetében is 23 százalék számít súlyos visszaesésre (1. ábra).
 
Összességében március óta a fővárosiak, illetve a középső jövedelmi negyedekbe tartozók véleménye javult a legnagyobb mértékben, októberről novemberre viszont a vállalkozók körében történt a legnagyobb emelkedés. A nagycsaládosok azonban kimondottan sötéten látják a gazdaság és a saját háztartásuk helyzetét, és a többségük további nagymértékű visszaeséstől tart (2-3. ábra ).
 
Az év eleje óta az inflációs várakozások is jelentősen javultak, és a válaszadók által jövő évre becsült munkanélküliség is mérséklődött. Igaz ugyanakkor, hogy míg a válaszadók legnagyobb hányada (39 százalék) az infláció csökkenésére és 28 százalék az ideivel azonos mértékű áremelkedésre számít, addig a munkanélküliség tekintetében 64 százalék további növekedést valószínűsít (4. ábra).
Ábrák