Fenyő-ünnep
www.median.hu 
2019. július 22. 

Kutatások


Gazdaság
Társadalom
Politika
Dosszié

Ha a népszavazáson múlna, biztosan visszalépnénk

Ha a Momentum kezdeményezése sikerrel jár, és népszavazásra kerül sor, a budapestiek többsége amellett tenné le a voksát, hogy a főváros vonja vissza olimpiai pályázatát .  

Enyhén nőtt az antiszemitizmus Magyarországon

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából 2015 novemberében átfogó felmérést végzett a magyar társadalom zsidósághoz való viszonyáról.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2007. december 17.

Fenyő-ünnep

Az idei karácsony ünnep lesz a fenyőknek és a fenyőfák védelmezőinek is, a korábbi évekhez képest ugyanis jóval kevesebben tervezik, hogy élő fával fognak ünnepelni. Igaz, ezt a megoldást inkább kényelmi és anyagi megfontolásokból választják az emberek, nem a környezet védelme érdekében – áll decemberi, a Népszabadság számára készült felmérésünkben.

 
December elején jóval kevesebbet gondoltak az emberek a közeledő karácsonyra, mint a korábbi években (1. ábra). A kétezres évek elején még a megkérdezettek háromnegyede, tavaly már csak kétharmada, idén pedig hattizede mondta hetekkel az ünnep előtt, hogy már sokat vagy nagyon sokat gondol rá. Ugyanennyien, azaz tízből hatan mondták, hogy inkább az örömteli várakozás jellemző rájuk, tízből négyen viszont inkább a sok tennivaló és kiadás miatti szorongást érezték erősebbnek. Ez utóbbiak aránya gyarapodott a 2005-ös karácsonyhoz képest, de tavaly óta nem változott.

Az élő fenyőknek viszont jobb évük lesz az idén: a korábbiakhoz képest most jóval kevesebben visznek haza kivágott fát: tavaly és tavalyelőtt a karácsonyfát állítók háromnegyede, idén csak kétharmada tervezte, hogy kivágott fát fog állítani (2. ábra). Egyébként a válaszadók állítása szerint karácsonyeste a háztartások kilenctizedében díszítenek majd fát. A karácsonyfák között kevesebb lesz ugyan a kivágott fa, ez azonban nem azért van, mert egyre nagyobb teret hódít a „zöld”, környezetvédő gondolkodásmód, inkább anyagi és kényelmi okokból döntenek az emberek másféle fenyő mellett. Erre enged következtetni az, hogy a cserepes, azaz évről évre „újrafelhasználható” fenyőfák aránya nem változott (minden tizedik karácsonyfás családban lesz ilyen), a műanyag fáké viszont jelentősen megnőtt (23-ról 31 százalékra). A karácsonyfák tervezett magassága tavaly óta picit szerényebb lett (5 centivel), a tervezett méret átlagosan 134 cm.
 
Feltehetően a megszorítások miatti aggodalom az egyik oka annak, hogy az emberek egy része kevésbé várja a karácsonyt, és sokan úgy érzik, hogy az előkészületek anyagi gondot okoznak számukra. Emellett a karácsonynak mint ünnepnek a fontossága is csökkenni látszik. Két évvel ezelőtt az emberek négytizede tartotta egyértelműen a legfontosabb ünnepnek, idén már csak alig több mint harmadnyian, és tavaly óta egy árnyalatnyival kevesebben vannak azok is, akiknek a legfontosabb vagy az egyik legfontosabb ünnep a karácsony (3. ábra). Az ajándékokon általában nem akarnak spórolni az emberek abban az értelemben, hogy a tavalyival megegyező összeget, átlagosan 36 ezer forintot szánnak másoknak szánt meglepetésre (ami persze az infláció miatt valamivel kevesebbet ér, mint akkor), és december eleji elképzelésük szerint nagyjából ugyanannyi, öt-hat embernek fognak ajándékot venni, mint 2006-ban. Hogy az ajándékozásról ne kelljen lemondani vagy szerényebb ajándékokat választani, az emberek egy része kölcsönkér az ismerőseitől vagy hitelt vesz fel. Tíz emberből kilencen   még hetekkel az ünnepek előtt   úgy gondolták, hogy a készülődéssel járó kiadásaikra elegendő pénzt tudtak félretenni, de a többiek már most tudják vagy elképzelhetőnek tartják, hogy segítséghez kell folyamodniuk. A karácsonnyal kapcsolatos anyagi gondokat erősen meghatározza, hogy hány gyerek van otthon a családban. Akik nem élnek együtt 18 éven aluli gyerekekkel, szinte egyáltalán nem tervezik, hogy valakitől pénzt kérnek kölcsön vagy hogy hitelt vesznek fel (4. ábra). Már egy-két gyerekkel a megkérdezettek 6-7 százaléka igényel ismerőseitől anyagi segítséget, három vagy több gyerek esetén pedig már összesen 14 százalék azok aránya, akik magánszemélytől vagy intézménytől pénzt kérnek az ünnepekre, további 8 százalékuk pedig még nem tudta vagy nem mondta meg, elég lesz-e a félretett pénzük.
 
Összességében egyébként húsz emberből egy mondta azt, hogy hetekkel az ünnep előtt már biztos benne: ismerősöktől fog kölcsönkérni pénzt vagy hitelt vesz fel, hogy fedezni tudja az ünnepi készülődés költségeit, és többségük (több mint felük) nemcsak az ajándékok megvásárlásához, hanem a teljes ünnepi előkészületekhez. Az anyagi segítséget igénylők átlagosan 83 ezer forintot kérnek ismerősüktől vagy egy intézménytől.
 
A felmérést a Medián-Omnibusz keretében 2007. november 30-a és december 4-e között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a kutatók a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta jól tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±2-5 százalék.
Ábrák