Megfázás, influenza, nátha
www.median.hu 
2018. augusztus 15. 

Website tartalom


10 éve mértük
A MEDIÁN
Média

Halálos segítség

Bár az elmúlt tíz évben valamelyest csökkent a „kegyes halál” támogatottsága a magyar társadalomban, a többség (55 százalék) még mindig „egyetért azzal, hogy Magyarországon megengedett legyen az eutanázia”.
 
KERESÉS

mit


KULCSSZAVAS KERESÉS

Dosszié 
2006. december 06.

Megfázás, influenza, nátha

Az egészségügyi szakértők szerint gyógyszerfaló magyarok telente átlagosan 4 és fél doboz megfázás, influenza és nátha elleni gyógyszert fogyasztanak el családtagjaikkal együtt, a kisgyerekes családokban pedig ennél is többet – legalábbis így volt ez 1996-ban, amikor a Medián országos reprezentatív felmérésben tudakozódott a gyógyszerfogyasztási szokásokról.

A legtöbb nátha elleni gyógyszert a 30-as korosztály tagjainak családjában szedték be, ahol a legmagasabb a kiskorú családtagok aránya, ők családonként 5 és fél dobozt fogyasztottak az előző télen. A legtöbben orvoshoz fordulnak, amikor influenza vagy megfázás elleni védekezésről van szó: négyből hárman az orvossal íratják fel a szükséges szert, minden negyedik viszont recept nélkül megy a patikába.
 
A náthások általában maguk intézték a gyógyszerek beszerzését: a legutóbbi betegség alkalmával az emberek hattizede maga vett magának valamit, minden ötödiknek pedig a párja. A népesség egynegyede vásárolt valamilyen megfázás elleni gyógyszert az elmúlt hónap, további egynegyednyien az elmúlt negyedév során. Azok közül, akik már vásároltak influenza, nátha elleni orvosságot (a népesség 91 százaléka), a többség (85 százalék) csak azért vette, mert éppen szükség volt rá, azaz valaki megbetegedett a családban, viszont olyanok is akadtak szép számmal (14 százalék), akik egyszerűen csak be akartak spájzolni a gyógyszerekből.
 
A legtöbb ember (72 százalék) megfázás esetén a pirulákért nyúl, azaz a tablettákban és a kapszulákban bíznak a leginkább. A legkevésbé a kúpot és a forróvízben oldódó porokat szeretik használni a magyarok (1. ábra).
 
A felmérést 1996. március  29-e és április 2-a között készítette a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet, az ország felnőtt népességét reprezentáló 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait a KSH adatait felhasználva matematikai eljárással, úgynevezett súlyozással korrigálták, és így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően ±3-5 százalék.
Diagram